2013-10-09 13:00:00

Program „Shema školskog voća“

JEDEM VOĆE, MISLIM ZDRAVO

U našoj se školi od ove školske godine provodi  program “Shema školskog voća“ pod pokroviteljstvom Europske unije, a programom su obuhvaćeni učenici nižih razreda osnovne škole. Čitajući letak zabrinuli su nas podatci koji govore da  Hrvati ne jedu dovoljno voća i povrća te da je u našoj zemlji u posljednjih 10 godina registriran zabrinjavajući porast debele djece i djece s povećanom tjelesnom težinom. Stoga smo odlučili nešto poduzeti...

Za više informacija kliknite "Opširnije"

Iako  znaju da je voće zdravo, učenici  za međuobroke radije biraju čokoladu, slatkiše, čips, flips i druge nezdrave grickalice. Stoga su  biolozi naše škole odlučili popraviti  svoje prehrambene navike. U okviru dodatne nastave biologije održana je radionica pod logom „Jedem voće, mislim zdravo“.

Za radionicu su  izabrali  dvije kraljice jeseni,  kruške i grožđe. Učenici su najprije malo istraživali pri čemu su saznali mnoštvo korisnih informacija. Kruška, primjerice,  sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar;  vitamine C, B6, K…, a zbog svojih vlakana ljekovito djeluje na zdravlje probavnog sustava, snižava krvni tlak,  smanuje rizik od pojave raka, bolesti srca, moždanog udara…

Grožđe je dobar izvor vitamina C, sadrži  većinu vitamina B kompleksa, a od minerala sadrži  magnezij, mangan i kalij. Grožđe smanjuje rizik od srčanih bolesti, a povoljno utječe na očuvanje vida. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma. Naime, kožice bobica bogate su vlaknima koja potiču probavu i tako uklanjaju suvišnu vodu i otrove iz tijela, a sjemenke koje je zdravo “dobro prožvakati“ sadrže tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola.

Nakon radionice učenice su od donesenog voća kreirale svog „voćnog ježića“ i na kraju ga u slast degustirale…

                                                                                           Blaženka Matijević, prof.

 


Osnovna škola Frana Krste Frankopana Osijek